– mest om typografi, bokstäver och andra tecken.
Jag har i litet olika sammanhang vandrat runt och berättat om typografin i stadsbilden, i centrala Stockholm. Men nu gäller det alltså den ’västra malmen’. Att det blivit just Kungsholmen beror främst på att jag bodde här ifrån 1940 till 1951 och kom tillbaka hösten 1956 som praktikant på tryckeri på Arbetargatan och sedan återigen 1994 som lärare på Forsbergs Skola, först på Garvargatan och senare Polhemsgatan.
Det är mer än tjugofem år sedan jag började fotografera bokstäver, tecken och texter i det offentliga rummet i denna stadsdel, men först i år har jag mer metodiskt börjat vandra och även reflektera kring mina ’upptäckter’.
När så intrycken började hopa sig kom tanken att pröva ett upplägg med sittande åhörare, med inslag av egna minnen i måttlig omfattning men också med referenser till boken ’Det hände på Kungsholmen’.
I den berättar Ivan Oljelund om hur livet gestaltade sig för typografen Kjell Häger och hans familj vid ingången till 1900-talet. Bland allt annat även om en söndagsutflykt till Stadshagen i en backe ner mot Klara Sjö. Det är en fin skildring av ett lyckligt moment och jag fick för mig att söka själva platsen – kanske har jag den nu på bild.
/Håkan Lindström
Kom och lyssna tisdagen den 25 november på Kungliga Biblioteket
Tid: 25 november 2014, klockan 17.30-19.00
Föreläsare: Håkan Lindström, professor
Plats: KB, Humlegården, hörsalen