Gillet till Åland 2014 – INSTÄLLT

Gillet-pa-resa

UPPDATERING: Gillets resa till Åland är instölld pg.a. för få deltagare.

Anmälan till Håkan Lindström senast den 7 september 2014. Använd formuläret i inlägget nedan.

I början av juli hade ett tjugotal medlemmar anmält sitt intresse att komma med och även meddelat sina preferenser beträffande tidpunkten för utfärden. Helt dominerande var det två senare perioderna, 1 till 10 och 13 till 20 oktober, alltså B och C, med jämn fördelning mellan de båda. Många kunde både och. Med tanke på detta var det naturligt att söka ett datum nära mitten och vi hamnade på onsdagen den 8 oktober. Nästan en månad tidigare än förra året.


Boka plats redan nu!
Detta innebär att beställningen skall bekräftas senast den 8 september. Till dess har vi plats för trettio deltagare. Detta antal justeras nedåt till det antal som då anmält sig definitivt. Liksom förra året måste vi få ihop åtta deltagare för att det hela skall bli av. Mer resefakta i slutet av denna skrivelse.

Vad gäller innehåll och upplägg har vi av Hans Cogne fått ett förslag som jag finner utomordentligt intressant. Citat:

… jag har ett förslag till ämne/samtal som en kollegial förening som STG kan erbjuda, men som jag tror att vi väldigt sällan utnyttjar.

Att varje deltagare presenterar ett eget arbete, som projicerad pdf (och kanske fysiskt), som har inneburit särskilda problem eller lärt hen något som även andra skulle lära sig något av att få diskutera. Eller kanske svårigheterna har varit så stora att resultatet inte har blivit så lyckat som hen hoppades? I så fall varför?

Helt enkelt kollegiala samtal bland mycket kvalificerade vänner, om det vi själva gör. Samtal som säkert kommer att tangera både kreativ förmåga och konsten att väg- och handleda? Slut citat

’Äntligen! Just så’ var min första tanke. Visst har vi man och man emellan spekulerat kring något liknande men aldrig kommit fram till ett format som vi trott på. Nu är vi dock där. En hel dag tillsammans, först i seminarieform sedan gott om tid för nya tankar att växa fram, att dryftas på tu man hand eller i grupp, valfri storlek.

Förslaget är alltså att vi börjar med att pröva denna idé. Ett samtal där lyssnandet och eftertanken är centrala och där nya aspekter genereras och förmedlas. Det är väl ungefär så man kan uppfatta innebörden av ordet ’kollegial’. Vad gäller frågan om ’värdet’ hos det vi vill berätta om hoppas jag att vi kan förmå oss att lägga ribban tämligen lågt. Det räcker med att det vi tar upp är något vi personligen haft glädje av att ha kommit på eller klarat av. Precis som Hans formulerat saken.

Nästa tema, det kring den illustrerade skönlitterära boken har sina förespråkare. En översikt med exempel främst från 1900-talet är det väl naturligt att börja med. Den kan jag stå för men är tacksam för tips om böcker och personer som bör vara med. Riktigt intressant vore det om den kan kompletteras med andras digitala bildsviter eller böcker ‘in extenso’. Om det nu är så att den förlagsutgivna illustrerade skönlitterära boken på papper definitivt hör en gången tid till kan vi sedan ägna oss åt att diskutera vad som kan ersätta den idag. Man kan exempelvis tänka på David Hockneys bilder till några av bröderna Grimms sagor som tillsammans med texten presenterades i bokform 1970 och som kom i nytryck 2012 eller det projekt där Penguin Books i år lät ett antal ’bildmakare’ välja en textpassage i Khaled Hosseins bok ’And the Mountains Echoed’ och som sedan gestaltades digitalt i liggande format, som på ett bilduppslag.

David Hockney
David Hockney

Som ett tredje ämne kan vi kanske ta den redan föreslagna genomgången av vad Laszlo Moholy-Nagys idé om den TypoFotografiska framställningen innebär och om den är relevant för vår tid. Exemplet med The Guardians multimediala presentation har visserligen givit positiv respons men även blivit ifrågasatt som prov på just TypoFoto. Här är diskussionen alltså på sätt och vis redan igång.

Moholy-Nagys egen beskrivning kan laddas ner här

Förutom dessa tre ämnen kan vi ha plats för andra mindre omfattande inslag som förslagsställaren själv svarar för. Arne Heine har till exempel aviserat ett inslag i anslutning till serien ’Vart är typografin på väg’.

Håkan Lindström leder resan
Håkan Lindström leder resan

Här till slut det finstilta

Vi reser alltså onsdagen den 8 oktober men skall bekräfta antal och arrangemang senast redan den 8 september. Liksom förra året är era gäster välkomna att hänga med på detta seminarium.

Vi har utrymme för 30 deltagare och behöver vara minst 8 för att det skall fungera som konferensresa. Ett arrangemang som inkluderar såväl en synnerligen generös frukost, rikligt med frukt och förfriskningar under konferenspasset samt en dignande buffémåltid inklusive öl och vin ’on tap’ på återvägen från Mariehamn.

Med erfarenhet från förra året och enligt önskemål har jag bokat in ytterligare två timmar mellan klockan 15 och 17 i konferenslokal efter buffémiddagen. Kostar lite mera men även dessa timmar kan avbokas den 8 september om vi så tycker.

Grundpriset är 495 kronor. Med tillägg för de extra timmarna minskat med visst resebidrag blir priset 525 kronor per deltagare. Kvitto till var och en har jag med mig den 8 oktober. Liksom förra året behöver vi lämna en lista med allas födelsenummer och nationalitet.

Litet geografi: Resan i vardera riktningen tar fem timmar, varav tre och trekvarts timme – cirka – inomskärs.

Avgångstiden är 07.45 men man rekommenderar att vi är på plats senast 30 minuter före dess alltså 07.15. Landgången ’dras in’ 07.30, alltså 15 minuter före avgång. Själv skall jag möta upp en timme i förväg för att hämta biljetterna och vara beredd att dela ut till var och en från klockan 07.00. Frukosten ombord serveras när vi embarkerat.

För att ta sig till båten är nog bästa alternativet att ta bussen ifrån Slussen, planet nedanför tunnelbaneperrongen. Mellan 06.50 och 07.08 kan man välja på ett tiotal avgångar. Man stiger av vid första hållplatsen som är Londonviadukten efter två minuter, går framåt och ner under vägen och
vidare ner mot avgångshallen. För bilburna finns enligt uppgift parkeringsplats vid   Londonviadukten. Jag återkommer med mer reseinfo.

Till sist alltså: Måndagen den 8 september skall jag bekräfta antalet deltagare. Anmälan till Håkan Lindström senast den 7 september 2014.

Välkommen ombord

Håkan Lindström

Publicerat av

STG

Stockholms Typografiska Gille vill höja kvaliteten på svenska grafiska produkter. Vi debatterar och engagerar oss i utvecklingen inom vårt yrkesområde, studerar och samtalar om konsekvenserna av ny teknik. Vi kritiserar dålig grafisk kvalitet. Genom dessa aktiviteter hoppas vi kunna skapa en större medvetenhet hos såväl producenter av svenska grafiska produkter, beställare av grafisk form och typografi som hos den läsande konsumenten.

5 reaktioner till “Gillet till Åland 2014 – INSTÄLLT”

  1. en genomgång gjordes vid båt mötet av
    dålig kompetens vid presentation av SIFFROR
    max 4 grupper för läslighet
    t ex Bankgiro 0500-0070
    plusgiro. 56 75 36 – 6
    fakturor har ofta liten grad ovanstående
    samt även för BELOPPET
    otroligt nonchalant TYPOGRAFI
    skärpning efterlyses
    SIFFROR s presentation ofta undermålig
    bristande KUNSKAP
    klas beckman

  2. Det har gått många sedan jag fick min första lön för arbete med typografi. Då och då under alla dessa år har jag fått höra att typografin är på nedgång, och nästan alltid var bättre förr. Sanningen är att visst finnas det saker att blicka tillbaka på och inspireras av men inte alls i den omfattning som man kan få för sig. Framför allt inte på bredden. Tidigt var jag innerligt trött på det här framför allt genom att kritiken så gott som alltid åtföljdes av uppmaningen att något borde göras, dock oftast av någon annan, osäkert vem!

    Vad vi borde kunna hålla oss till i Gillet är idén att när vi identifierar något som inte passar in i den bild vi har av så kallad god typografi skall vår kritik förklaras och även ha åtföljas av någon fundering kring hur saken skulle kunna åtgärdas helt eller i varje fall bättras på. Det är först då vi har något att pröva i en diskussion baserad på den yrkesmässiga kompetens vi som medlemmar förväntas ha. Jag menar inte att alla borde kunna allt i varje fråga men alltid kan några något och då kan vi andra lära av det. Jag menar bestämt att det var så man ville ha det, den gången om aftonen den 7 december 1938 när gillets grundare pratade sig samman på restaurang Mosebacke.

    Föregående kommentator är upprörd över behandlingen av siffror på papper och skärm. Såvitt jag kan se kan vissa digitala system ha svårt att hantera, ibland även neutralisera grupp- och ordmellanrum. Antingen finns mellanrum inte alls eller så ersätts de med punkter. Exempel är web-adresser och kontonummer. De långa referensnummer som gör varje inbetalning helt unik har varit uppe till diskussion förut. Måste de vara så långa har man frågat. Kanske inte har man svarat och i varje fall Telia drog ner längden på sina. Man nöjer sig numera med elva siffror i en följd. Själv har jag löst problemet på så sätt att jag sätter tummen vid sifferslingans början, läser tre siffror, skriver in, täcker de tre första, läser tre till, och så vidare. Fungerar alldeles utmärkt. På skärmen har jag i stället använt markören som jag flyttar tre siffror vartefter. Med tiden har jag faktiskt vant mig vid att läsa siffror, tre i taget, även utan pekpinne. Kanske utvecklas tekniken eller så löser vi problemen på andra sätt. Glider förbi bara. Det har varit människans paradgren sedan vi reste oss upp och stod kvar på två ben. Att i dessa dagar likt den gamle riddaren bara stå där med lansen och glo ilsket på väderkvarnen nyttar föga.

  3. Hej Håkan, jag vill gärna åka med igen. Innehållet är inte så viktigt, jag lär mig av allt. Kan dock inte i mitten av oktober för då är jag på mässa i Oxford med privat press-folk och typografer! /Tjo, Johanna

  4. Jag vill också gärna åka med. Jag har inga invändningar mot dina föreslagna programidéer men jag skriver här igen om jag kommer på något.

  5. Hej, jag är lite osäker på om jag vill visa upp mina grejer för allas åskådan. Det är alltför lätt hänt med högljudda åsikter som åtminstone jag kan låta bli att utsätta mig för. Jag vet att vi alla är i samma båt (hö hö) och det vore trevligt att se andras grejjer. Men det roligaste skulle vara att höra dina anekdoter eller bildband Håkan. Jag kan tänka mig en hel båtresa med bara det tack 🙂

Kommentarer inaktiverade.