Gillets historia – En presentation av Håkan Lindström

En kväll om Gillets historia och arkiv på Rönnells onsdagen 23 januari 2019.

Av alla grupperingar inom den fria eller tillämpade konsten, typografin inbegripen, som under den första halvdelen av 1900-talet tog form av en ’ring’, ’cirkel’, ’gille’ eller liknande är de flesta sedan länge skingrade eller så har de inkluderats i någon större organisation.

Ett undantag är Stockholms Typografiska Gille som fortfarande är verksamt, i stort sett i den form och anda som beslöts vid bildandet onsdagen den 7 december 1938.

Under eftermiddagen vid 80-årsfesten förra året drog Håkan Lindström igenom en del av vår historia i tal och bild. Det var ett uppskattat inslag men tiden var kort, berättelsen rusade och bilderna bara strömmade förbi varför önskemål om upprepning och fortsättning hördes och nu blir det av. Det blir mer från de första decennierna, om typografin i tiden, om ’den nya stilen’, och fler exempel på kallelser och deras form.

Se delar av presentationen här

Filmat av Örjan Nordling

Publicerat av

STG

Stockholms Typografiska Gille vill höja kvaliteten på svenska grafiska produkter. Vi debatterar och engagerar oss i utvecklingen inom vårt yrkesområde, studerar och samtalar om konsekvenserna av ny teknik. Vi kritiserar dålig grafisk kvalitet. Genom dessa aktiviteter hoppas vi kunna skapa en större medvetenhet hos såväl producenter av svenska grafiska produkter, beställare av grafisk form och typografi som hos den läsande konsumenten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.