Stadsvandring med Håkan Lindström. 1 sep

Stadsvandring-2014

Vi börjar vid brofästet på Riddarholmen kl. 17.30, där vi har kontakt med såväl romartiden, den svenska stormaktstiden som svenskt 1970-tal…

Boka plats redan nu!

På andra sidan Vasabron, vid Rödbodtorget, möter vi Jugend  och uppe vid Brunkebergstorg ingenjör Lundins skapelse från år 1942. Sedan ute vid ’Plattan’ finns några favoriter innan vi vänder åter söderut, passerar en renlärig Helvetica-skapelse och avslutar uppe på Stortorget via ett par, tre exempel på Karl-Erik Forsbergs bokstavskonst  plus en del annat. Det rör sig alltså hela tiden om de bokstäver, loggor och tecken, inklusive hieroglyfer, som finns till beskådande och begrundande i det offentliga rummet.

Vandringen tar ungefär två timmar. I varje fall gjorde den det i början av juni då jag gjorde den tillsammans med en klass från yrkeshögskolan i Tumba. Somligt är väl tämligen ’basic’ men det finns en hel del mer att berätta, sådant som är specifikt för de objekt vi passerar.

För att ’stämma av’, ta ett glas vin, stilla eventuellt uppflammande hunger etc. beger vi oss därefter, de som vill alltså och har angivit detta i sin anmälan, till ett långbord i källarvalvet till bistron Under Kastanjen i norra änden av Själagårdsgatan.

Där kan vi se på bilder med anknytning till vandringen, kvällsbilder etc samt även betrakta och diskutera hur fem av de fonter, som staden och staten under årens lopp skaffat sig, fungerar och förhåller sig till varandra.

Hur många kan vi bli? Ja, kommer det en så ’kör’ vi två. Kommer några flera blir det ännu trevligare. Skulle det bli så många som arton, tjugo stycken börjar det bli litet svårhanterligt men det ordnar sig.

Du är välkommen att anmäla dig till Håkan Lindström, helst inte senare än lördagen den 30 augusti. Välkommen är även en och annan gäst, någon som kan tänkas ha glädje av att vandra med oss andra.

För att inte behöva glida in i mörkret börjar vi redan klockan halv sex, 17.30, måndagen den 1 september 2014. Skulle du bli sen kan du nå oss på 070 215 03 45.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.

Publicerat av

STG

Stockholms Typografiska Gille vill höja kvaliteten på svenska grafiska produkter. Vi debatterar och engagerar oss i utvecklingen inom vårt yrkesområde, studerar och samtalar om konsekvenserna av ny teknik. Vi kritiserar dålig grafisk kvalitet. Genom dessa aktiviteter hoppas vi kunna skapa en större medvetenhet hos såväl producenter av svenska grafiska produkter, beställare av grafisk form och typografi som hos den läsande konsumenten.