Till minne av Leif Thollander

Leif-T_Form_1961

’Om industriell grafik’ av Leif Thollander

”Att give hverdagtsing kvalitet må være den grafiske formgivers opgave, og kvalitet er et ligetil og naturlig ting. Kvalitet er en hensigtmæssighed i brug. Kvalitet er det der kan produceres rationelt, og derfor œkonomisk. Hverdagskvalitet er noget djærvt, jævnt, hverdagsagtigt, formet ud fra en förståelse af det, forbrugeren instinktivt fornemmer er riktigt. Kvalitet er noget, der er godt at anvende.”

Dessa ord är hämtade ur utställningskatalogen ”Industriell grafik 1961”, och är skrivna av Peter Olufsen. Han är en av några (Olle Eksell är en annan) som sätter fingret på den ömma punkten när det gäller den grafiske formgivarens roll i samhället. Och debatten fortsätter, fast man skulle önska med en aning mer temperament. Det hela rör sig egentligen om något ganska berättigat. Vi har här i landet ett flertal erkänt duktiga grafiker, eller industriella grafiker, för att översätta från danska som utför ett arbete och ett tänkande av sådant slag att de helst borde träffa sina kunder på företagsledarplan. Sedan länge arbetar man på detta sätt i Schweiz utan att några allvarliga hinder uppstått.

Dessa rader skrev Leif Thollander i en artikel i tidskriften Form 1961. Hans referenser och synen på den goda typografin var redan då fastlagd. Leif betydde mycket för nya generationer svenska grafiska formgivare och typografer. Fostrad i den schweiziska skolan. Alltid lika intellektuellt exakt, skarpsynt, detaljfokuserat kvalitetsmedveten och kritiskt kunnig.

Vila i frid Leif.

Fredrik och Örjan.

Publicerat av

STG

Stockholms Typografiska Gille vill höja kvaliteten på svenska grafiska produkter. Vi debatterar och engagerar oss i utvecklingen inom vårt yrkesområde, studerar och samtalar om konsekvenserna av ny teknik. Vi kritiserar dålig grafisk kvalitet. Genom dessa aktiviteter hoppas vi kunna skapa en större medvetenhet hos såväl producenter av svenska grafiska produkter, beställare av grafisk form och typografi som hos den läsande konsumenten.

En kommentar till “Till minne av Leif Thollander”

  1. Leif lämnar efter sig ett typografiskt arv av stort värde som vi har att förvalta.
    Inte minst gäller att värna typografiska kvaliteter i det offentliga rummet.

Kommentarer inaktiverade.