Typografiska stilprover från 1500 och framåt

Torsdag 23 februari 2012 bjuds gillets medlemmar att
närstudera stilprover ur det Kungliga bibliotekets samlingar.
Ingrid Svensson, KB, hälsar välkommen,
varpå Jan Ottosson guidar oss genom seklerna.
Se bland annat Nicolaus Wankivius ”Exempla Literarum” (1690),
Johannes Werners ”Exempla Literarum” (1703),
Johannes Laurentius Horrns ”Stilar, bokstäfver och stockar” (1756)
med flera.
Tid: 17.30 – 19.00
Föranmälan till Fredrik Andersson
0709-83 49 56

Publicerat av

STG

Stockholms Typografiska Gille vill höja kvaliteten på svenska grafiska produkter. Vi debatterar och engagerar oss i utvecklingen inom vårt yrkesområde, studerar och samtalar om konsekvenserna av ny teknik. Vi kritiserar dålig grafisk kvalitet. Genom dessa aktiviteter hoppas vi kunna skapa en större medvetenhet hos såväl producenter av svenska grafiska produkter, beställare av grafisk form och typografi som hos den läsande konsumenten.

En kommentar till “Typografiska stilprover från 1500 och framåt”

  1. I torsdags, den 23 februari 2012, kunde vi bland allt annat på nära håll studera ett av Berlingska Stilgjuteriets provblad från 1851. Obegripligt skickligt utfört. Absolut jämn färghållning, djup svärta, skärpa och klarhet i trycket. Än en gång är det bara att konstatera att kulören svart nog aldrig blir vackrare än så här.

    Vi upptäckte i listan på alla Berlingskas stilar en ny, eller gammal, ligatur. Såg först ut som ett dubbelt gement ’l’ med avslutande pyntkurva uppåt, men som någon sade kunde det ju även vara bokstavsparet ’lb’. Helt rätt; kommer från latinets ’libra’ och står för skålpund vilket motsvarar 425 g, allt enligt Bonniers lexikon, 1966.

    Själv bläddrade jag länge och väl i ett exemplar av Caslons, sonens eller sonsonens, provböcker från slutet av 1700-talet där man utlovade ett såväl utvidgat som utvecklat sortiment av nya tryckstilar. Där fanns även typprover jag eljest bara sett i reproduktion. Litet magiskt var det, en direktkontakt tvärs igenom tiden.

    En fin kväll i Gillet. Tack Ingrid! Tack Fredrik! Tack KB

Kommentarer inaktiverade.