Debatt: Slav under fulavtal

I Tecknaren #2 2016 markerar Svenska Tecknares ordförande Karin Ahlin tydligt sin ställning gentemot alla de fulavtal som just nu cirkulerar.


Text: Karin Ahlin
Illustration: Emilie Mottet

Det är ingen nyhet att många företag tycker att det är bättre med frilansare än anställda. Sådan har trenden varit i många år. Det som är nytt är de oseriösa frilansavtal som har börjat dyka upp.

I spetsen bland de oseriösa företagen går Aller media, LRF Media och Bonnier Tidskrifter. Deras frilansavtal är extremt bra för dem, och extremt dåliga för dig. Och till råga på allt säljer du dina verk för en struntsumma.

Så varför tycker de att du ska skriva på? För att de enbart kommer att anlita frilansare som har skrivit på, så klart. Och där ligger hotet tydligt: ”Skriv på, annars får du inga uppdrag från oss.” Detta är helt enkelt den nya tidens slavkontrakt. Och om du inte vill bli frilansande slav hos dem ger de dig inget uppdrag alls.

Avtalen är så groteska att det är värt att berätta lite mer om dem. De köper alla rättigheter för all framtid, helt utan begränsningar. De kan med andra ord använda och modifiera dina verk igen och igen – utan att du får mer betalt. Och eftersom en del av dem till och med säljer verk vidare till andra företag är det fullkomligt möjligt att det du har skapat hamnar i en reklamkampanj från Lidl, Pressbyrån, NK eller något annat företag. Men du får inte ett öre ytterligare.

Låter det som om jag överdriver? Aller media äger Make Your Mark, vilka har just företagen ovan som kunder. Nej, jag överdriver inte.

Och som om det inte vore illa nog ersätter avtalet alla era tidigare avtal. Om du har en upparbetad relation med dem är det alltså extra viktigt att inte skriva på, du tappar alla dina tidigare rättigheter.

Acceptera inte deras avtal. Det är vår gemensamma skyldighet, både mot oss själva och våra kollegor i branschen, att vägra skriva under. Tillsammans står vi starka, men splittrade är vi svaga.

Det finns andra kunder där ute, sök dig till dem i stället. Under tiden kämpar Svenska Tecknare för att göra om fulavtalen till något som går att acceptera. Jag vägrar skriva under. Hur resonerar du? Mejla mig på karin@nullsvenskatecknare.se och berätta.

Karin Ahlin är illustratör, författare och Svenska Tecknares ordförande.

Foto: Jenny Gustafsson

Foto: Jenny Gustafsson

Inlägget Debatt: Slav under fulavtal dök först upp på Tecknaren.

LÄS MER PÅ Tecknaren »

Publicerat av

STG

Stockholms Typografiska Gille vill höja kvaliteten på svenska grafiska produkter. Vi debatterar och engagerar oss i utvecklingen inom vårt yrkesområde, studerar och samtalar om konsekvenserna av ny teknik. Vi kritiserar dålig grafisk kvalitet. Genom dessa aktiviteter hoppas vi kunna skapa en större medvetenhet hos såväl producenter av svenska grafiska produkter, beställare av grafisk form och typografi som hos den läsande konsumenten.