John Randle, Whittington Press – Utställning med vernissage 11-15 okt.

Söndagen den 11 oktober kl 18 inviger John Randle, skaparen av Whittington Press, en omfattande utställning av böcker och affischer som tryckts där sedan starten 1972 fram till idag.

Nu är utställningen med böcker från Whittington Press öppnad. En liten fin och välgjord presentation i Galleri Hagström på Österlånggatan 5. Norra änden, söder om Lejonbacken med Slottet på andra sidan.

Utställningen pågår mellan den lördag den 10 oktober till torsdag den 15 oktober på Galleri Hagström, Österlånggatan 5 i Gamla Stan, Stockholm.

Kom och se bland allt annat

– hur svartvit bildtryck kan se bättre ut än den ursprungliga bromidkopian genom att tryckas med tre nyanser av grått där svart är en.

– en bok där alla bilder, helt utsökta, är framställda med hjälp av schabloner och stöppelpensel. Tog fyra år för konstnären och därefter trycktes texten på sidorna av John Randle – med hjärtat i halsgropen. Allt måste bli bra direkt, ingen enda av hennes bilder fick ju gå till spillo.

– en vinterbild i en annan bok, med fröståndare av tistel, eller var det kardborre, med hättor av snö. Samma stock hade först använts som en sommarbild men med hjälp av utsparingar i tryckytan och en annan färgställning kom snön och fin vinterstämning.

Och så förståss all typografi med en parad av intressanta typsnitt från blytiden – Poliphilus, Bell, Walbaum etc.

Helheten till betydande del en gången tids teknik i nutid. Inte nödvändigtvis bättre en den vi förfogar över i dag –  men vilja, tid och förmåga är som alltid det som gäller.

Vi är på plats enligt nedanstående schema. Torsdag den klockan 1800 är det slut.

Måndag 12  kl.12–16, tisdag 13  kl.12–15, onsdag 14 kl.12–18, torsdag 15 kl.12–18

11/10 kl.  18.00. Vernissage och invigning av John Randle

Galleriets öppettider

Lördag 10     kl. 12–17
Söndag 11     kl. 12–17
Måndag 12    kl. 12–16
Tisdag 13       kl. 12–15
Onsdag 14     kl. 12–18
Torsdag 15    kl. 12–18

http://www.gallerihagstrom.com/

http://whittingtonpress.com/

Publicerat av

STG

Stockholms Typografiska Gille vill höja kvaliteten på svenska grafiska produkter. Vi debatterar och engagerar oss i utvecklingen inom vårt yrkesområde, studerar och samtalar om konsekvenserna av ny teknik. Vi kritiserar dålig grafisk kvalitet. Genom dessa aktiviteter hoppas vi kunna skapa en större medvetenhet hos såväl producenter av svenska grafiska produkter, beställare av grafisk form och typografi som hos den läsande konsumenten.