Stockholms typografiska gilles julfest den 17 december 2018
Läs jultalet av Örjan Nordling
”Kära medlemmar i Stockholms typografiska gille, välkomna till årets Julgille.
I dagarna är det ganska exakt 80 år sedan gillets första möte hölls på Mosebacke i Stockholm.
I boken ”Med anledning av…” som gavs ut 1988 i samband med firandet av vårt gilles 50-årsjubileum citeras en av grundarna Fredric Bagge kring några händelser från föreningens första år. Bagge berättar att vid femårsjubileet 1943 tog hedersgästen Erik Wettergren, chefen för Nationalmuseum, till orda och menade lite sarkastiskt att det var stort att Stockholms typografiska gille firade femårsjubileum. Vem hade då kunnat ana att verksamheten skulle utsträckas ytterligare 75 år? Att Stockholms typografiska gille skulle bli en av de mest livaktiga föreningarna inom den grafiska branschen och en institution i svenskt kulturliv, baserad främst på vänskaplig samvaro och kollegialt utbyte?
Det går att ställa sig frågan om gillesverksamheten lämnat något annat resultat än den sällskapliga samvaron? Ja, jag tror verkligen det.
Vi har under åren anordnat utställningar, programkvällar, företagsbesök, tävlingar, resor och internationella utbyten. Vi har deltagit i juryer, debatterat och samarbetat med de konstnärliga design- och yrkesskolorna. Vi har samverkat med Biblis, Svensk Bokkonst, KB och andra aktörer inom den litterära och grafiska branschen. Vi har publicerat böcker, trycksaker och hemsidor. Håkan Lindström gav sin bild av aktiviteterna på 80-årsseminariet i våras och kommer att utveckla ämnet vidare på programkvällen på Rönells Antikvariat den 23 januari 2019.
Stockholms typografiska gille skär igenom åldrarna, vilket är ovanligt i dag när vi ofta cementerar åldersskillnader. Vi blir faktiskt yngre och yngre. Dessutom har vi, äntligen, kommit över den mansdominans som rådde under föreningens första decennier. Idag är det ungefär 46 % kvinnor i vår förening och allt fler väljs in.
Läskunnigheten minskar i vårt land. Över 17 procent av 15-åringarna i Sverige ligger på en nivå där de bara klarar de allra enklaste texter. I en undersökning från 2016 slås fast att ”Läsning och skrivning är viktigare än någonsin”. – Förbättrad läskunnighet leder till vinster för enskilda och för samhället, som på lång sikt blir till miljarder euro, sade nyligen Androulla Vassiliou, kommissionär med ansvar för utbildning inom EU.
Vi lever alltså i en paradox; medan läsning och skrivning är viktigare än någonsin i vår digitaliserade värld halkar läskunnigheten efter. Förbättrad läskunnighet är en mänsklig rättighet, ett sätt att tolka en komplex tillvaro, att ta till sig kunskap, kultur och att växa som människa. Att kunna värdera det som är positivt och det som är nedbrytande.
Vi som är medlemmar i Stockholms typografiska gille har ett stort ansvar.
– Vi har ett ansvar för hur den uppväxande generationen tar till sig litteratur, kunskap och fakta.
– Vi har ett ansvar för den visuella och grafiska miljön i vår närmiljö.
– Vi har ett ansvar för fördjupad typografisk, estetisk och designinriktad utbildning.
– Vi har ett ansvar att bidra till att skapa en förändrande, hållbar och etisk kommunikation.
Bland oss finns kunskapen och passionen som kan göra skillnad på hur samhället utvecklas under de kommande 80 åren!
Bokstaven, ordet, meningen och texten ryms i ett evigt sammanhang. Bror Zachrisson, en av vårt gilles initiativtagare, uttryckte detta bra när han sade:
”Skriften är nyckeln till vår kultur. Den kan också vara en dyrk till vårt hjärta.” – Bror Zachrisson
God Jul och Gott Nytt År!”
Örjan Nordling ordf. StG