80-års Jubileum!

Vi firar den 23 maj med en heldag, nåja från klockan tre i alla fall och fortsätter till halvtio ca och vi är på Kristinehovs Malmgård, Kristinehovsgatan 2, på Södermalm.

Det börjar med tre presentationer eller föredrag. Det första handlar om Gillet självt, det andra om Bokstavene i historien och det tredje om The politics of Arabic Type Design. Först ut är Håkan Lindström.

Andre man ut den 23 maj är Øyvin Rannem, typograf, formgivare, skrifthistoriker och författare till ’Bokstavene i historien’. En tung bok, sett till substans och densitet, men när man börjar läsa då rullar det på. Ledorden är fördjupning och tydliggörande. Hur som helst är den helt visst ett framtida grunddokument för alla skrift- och bokstavsintresserade. Uppenbarligen är ’Bokstavene i historien’ given även som ’vandringsbok’ för bokstavsturister till Rom. Öyvin Rannem, alltså, mellan klockan 15.45 och 16.30 om ’ Bokstavene i historien – maktsymbol fra Augustus til Mussolini’ onsdagen 23 maj.

– Like a summer breeze that leaves a whiff of jasmine in the air.

Beskrivningen ovan gällde Zapfino Arabic, ett av de omkring femton typsnitt dr. Nadine Chahine utformat sedan 2003 då hon, under sina studier för en MA i Type-face Design vid University of Reading, kom med Koufiya, det första typsnittet med samtidigt utvecklade parallella arabiska och latinska teckenuppsättningar.

Det hade börjat med en kurs i arabisk typografi vid ’American University’ i Beirut. En uppgift var att variera det egna namnet i form av ett antal bokstavsmärken. Nadine ville skapa en egen form för bokstaven ’n’ som upprepas ett par gånger i namnet. Två veckor senare hade hon en ny design och var fast för detta med typer och deras former, vilket förde henne till Reading och senare till universitetet i Leiden för en PhD. Fram till april i år var Nadine Chahine Type Director först vid Linotype och senare Monotype i England.

Den 23 maj avslutar Nadine Chahine vår lilla föreläsningsserie genom att mellan klockan 17.00 och 18.00 att tala om ’The politics of Arabic Type’

Du kan se och höra en tidigare presentation »


Bilder från kvällen

  • Kristinehovs Malmgård

Kontakta oss gärna om du vill dela med dig av dina egna bilder från kvällen.

Publicerat av

STG

Stockholms Typografiska Gille vill höja kvaliteten på svenska grafiska produkter. Vi debatterar och engagerar oss i utvecklingen inom vårt yrkesområde, studerar och samtalar om konsekvenserna av ny teknik. Vi kritiserar dålig grafisk kvalitet. Genom dessa aktiviteter hoppas vi kunna skapa en större medvetenhet hos såväl producenter av svenska grafiska produkter, beställare av grafisk form och typografi som hos den läsande konsumenten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.