Debatt: Hjälp till självsälj

Svenska Tecknares ordförande Karin Ahlin vill hjälpa dig att själv hitta uppdragsgivare. Hennes debattkrönika publicerades i Tecknaren nummer 3, i maj 2016.


Text: Karin Ahlin
Illustration: Maja Zetterberg

En medlem ringde och berättade hur jobbigt det var att inte få uppdrag. Smärtgränsen var nådd, men kampen fortsatte varje dag. Hur gör du för att hitta uppdrag, undrade jag. Hen berättade om sin webbplats som representerade det egna arbetet väl. ”Okej”, sa jag, ”det där är ju liksom din annons som du hoppas ska locka till sig kunder. Men hur gör du själv för att hitta kunder?”

Om man bara sätter upp en sajt och hoppas på det bästa så tappar man majoriteten av sina möjliga uppdrag. Men om man däremot ger sig ut och säljer så öppnas såväl dörrar som plånböcker. Inte vid varje möte så klart, men tillräckligt ofta för att göra skillnad.

Medlemmen tyckte att den typen av kontaktsökande var orimlig: hen ville vara formgivare, inte säljare.

Vi vet alla att det är en utmanande bransch vi har gett oss in i. Det är väldigt få som kan leva gott på att kunderna själva knackar på dörren och ber om ett verk. De allra flesta måste aktivt sälja, och söka upp kunder, för att få in tillräckligt med uppdrag.

Vi på Svenska Tecknare är fullt medvetna om att säljandet är ett område som är plågsamt för många. Därför diskuterar vi hur vi kan stärka verktygslådan inom sälj, marknadsföring och företagande för er medlemmar. Själva säljandet måste dock i slutändan du själv stå för: Boka möten och visa portfolion. Vad jobbar kunden med just nu? ”Intressant, det låter som om ni behöver en illustration till just det projektet!” Offerera, avtala, leverera – och fakturera.

Det är en tuff värld där ute, varför skulle just vi vara skonade från den delen av yrket? Inte alla älskar att sälja, men du kommer att vänja dig. Särskilt när du märker att det trots våndan betalar sig. Medlemmen hörde av sig några veckor senare och berättade att hen hade provat att boka lite möten. Det gick bra, och nu sitter hen med ett första insålt uppdrag.

Karin Ahlin är illustratör, författare och Svenska Tecknares ordförande.

Foto: Jenny Gustafsson

Foto: Jenny Gustafsson

Inlägget Debatt: Hjälp till självsälj dök först upp på Tecknaren.

LÄS MER PÅ Tecknaren »

Publicerat av

STG

Stockholms Typografiska Gille vill höja kvaliteten på svenska grafiska produkter. Vi debatterar och engagerar oss i utvecklingen inom vårt yrkesområde, studerar och samtalar om konsekvenserna av ny teknik. Vi kritiserar dålig grafisk kvalitet. Genom dessa aktiviteter hoppas vi kunna skapa en större medvetenhet hos såväl producenter av svenska grafiska produkter, beställare av grafisk form och typografi som hos den läsande konsumenten.