Fråga juristen: Är fanart okej?

Får jag rita av någon annans figur, om det är gjort som en hyllning? Svenska Tecknares jurist Emma Jarl resonerar kring fanart och upphovsrätt, samt svarar tillsammans med Åsa Anesäter på läsarfrågor om juridik, arvoden och avtal. Texten publicerades i Tecknaren #3 2016.

Vi får ofta frågor om beundrarkonst, så kallad fanart. Den vanligaste frågan är nog om det är okej eller inte, det vill säga: får man använda någon annans figur i sin egen illustration utan att fråga om lov? Frågan följs ofta av: ”Det är ju en hyllning till originalet så då är det väl rimligt att det är tillåtet.”

Rimligt eller inte, lagstiftningen förhåller sig inte till rimlighet när det kommer till otillåtet nyttjande eller ej. Att den som har skapat originalet förvisso kanske känner sig smickrad eller rent av struntar i om någon bearbetar ett verk betyder inte att den som har skapat en fanbild inte har begått ett eventuellt upphovsrättsintrång.

Men hur vet man då om det är ett intrång eller ej? Jo, vad man måste bedöma är om det nya verket, fanbilden, är en egen tolkning och ett nytt och självständigt verk i förhållande till originalet.

Lagtexten är inte alls tydlig gällande detta, det finns inga kriterier för vad som anses vara just tillräckligt nytt och självständigt. Bedömningen av huruvida det är ett upphovsrättsintrång eller inte får göras från fall till fall av en domstol.

Om du har gjort en fanartbild kan det också vara av betydelse hur du har skapat den. Har du tecknat fritt ur minnet behöver det inte vara ett intrång, men har du haft en förlaga – vare sig det är en filmsekvens, en teckning eller en annan stillbild – är det troligare att du har gjort ett intrång, även om det så klart inte behöver vara så.

Nu undrar du kanske om det inte finns något sätt att komma runt detta – grundtanken bakom fanart är ju ändå positiv. Svaret blir som i så många andra fall: Fråga om lov eller se till att inte ligga för nära originalet.

/Emma Jarl

Frågor till juristerna

Vem ska få ersättningen?
Hej, jag har tecknat en barnbok som en författare har skrivit. Nu vill förlaget använda sig av mina bilder och ta fram klistermärken och en anteckningsbok. Författaren menar att ersättningen för detta ska delas lika men det är ju mina bilder som används och jag menar att det därför är jag som ska ha hela ersättningen. Vem har rätt?

Emma Jarl svarar:
Rent generellt är det så att författaren har upphovsrätt till texten, du har upphovsrätt till bilderna, och så har ni gemensam upphovsrätt till boken. Svaret på din fråga beror på – som i så många andra fall – vad ni har kommit överens om. Just den här sortens frågor är väldigt bra att prata om innan boken kommer ut så behöver det aldrig uppstå några otydligheter när det väl gäller. Har ni inte pratat om detta är min bedömning, rent krasst, att du kan vara berättigad till hela ersättningen eftersom det är dina bilder som används. Å andra sidan kanske produkterna görs för att boken har blivit en succé och till den har ni ju gemensam upphovsrätt vilket gör att det kan vara rimligt att dela även på denna ersättning på något sätt.

Gäller avtalet även om jag inte skriver på?
Hej! Jag gör många illustrationer för Kamratposten, och fick precis ett mejl från dem med någon sorts förklaring och information om det nya frilansavtalet från Bonnier Tidskrifter. Jag måste fråga er nu, vad gäller egentligen i dag? Bilder som jag skickar in till dem, faller de nu under de märkliga avtalspunkterna med att Bonnier Tidskrifter får alla rättigheter? Eller gäller det här först efter påskrivet avtal?

Åsa Anesäter svarar:
Det nya avtalet gäller inte innan du har skrivit på det. För att ett avtal ska gälla måste båda parterna som omfattas av själva uppgörelsen gå med på den, vilket du inte har gjort om du inte har skrivit på avtalet.

Moms på försäljning av upptryckta illustrationer
Hej Svenska Tecknare! Jag har en fråga angående moms som jag hoppas att ni kan hjälpa mig med. Jag säljer mina illustrationer i form av prints (tryck/kopior) på kommission i ett par olika butiker. Nu säger min redovisningsperson att momssatsen ska vara 12 procent på mina prints och att det ska vara 25 procents moms på själva kommissionen när jag fakturerar. Jag har hittills fakturerat allt med 25 procent. Hur ska man göra egentligen? Tack på förhand!

Emma Jarl svarar:
Jag förstår att det är förvirrande, det här med moms är inte så lätt! Din redovisningsperson hade haft rätt angående momssatsen 12 procent om det hade rört sig om grafiska blad som du sålt själv, men eftersom de tryck du säljer är reproduktioner så är det 25 procent som gäller. Du har alltså gjort rätt som har tagit ut den högre momssatsen på allt.

Separat ersättning för bokomslag
Hej, jag har illustrerat en barnbok. Tidigare förlag som jag har jobbat med har alltid ersatt separat för omslagsbild. Förlaget jag jobbar med nu säger att de inte tänker göra det, att det inte är praxis. Jag menar att det är det. Vad säger ni?

Emma Jarl svarar:
Svenska Tecknare har en rekommendation som säger att man ska ha ersättning separat för bokomslag. Gäller det enbart illustration ligger minimirekommendationen på 7 000 kronor och har du gjort både bild och form ligger den rekommenderade miniminivån på 10 000 kronor.

Ska illustratören namnges på bokryggen?
Hallå, skulle du säga att det är god sed att namnge illustratörer på bokryggen till bilderböcker? Jag har illustrerat en bilderbok och författaren hävdar att det bara är hans namn som ska stå på ryggen. Det känns galet tycker jag, är det så?

Åsa Anesäter svarar:
Jag skulle säga att det är både god sed och branschpraxis att namnge illustratören på bokryggen när det kommer till bilderböcker. När det är två likvärdiga upphovspersoner ska illustratören stå med på alla ställen, inklusive på bokryggen.

Individuell reprografiersättning för digital bild?
Hej, utgår IR-ersättning för digital bild, kopplad till skolbok? Jag uppfattar att det gör det eftersom det kan kopieras, eller?

Åsa Anesäter svarar:
Nej, än så länge är det endast fysiska utgivningar – som kan läggas i en kopieringsapparat – som kan få IR-pengar. Vi håller på att jobba på en fördelning för digitala böcker men de ersättningssystemen är inte på plats än.

Svenska Tecknares jurister
Åsa Anesäter och Emma Jarl är Svenska Tecknares jurister. Här svarar de på frågor om juridik, arvoden och avtal. Mejla till juristen@nullsvenskatecknare.se eller skicka ett brev till Fråga juristen, Svenska Tecknare, Hornsgatan 103, 117 28 Stockholm.

Foto: Jenny Gustafsson

Inlägget Fråga juristen: Är fanart okej? dök först upp på Tecknaren.

LÄS MER PÅ Tecknaren »

 

Publicerat av

STG

Stockholms Typografiska Gille vill höja kvaliteten på svenska grafiska produkter. Vi debatterar och engagerar oss i utvecklingen inom vårt yrkesområde, studerar och samtalar om konsekvenserna av ny teknik. Vi kritiserar dålig grafisk kvalitet. Genom dessa aktiviteter hoppas vi kunna skapa en större medvetenhet hos såväl producenter av svenska grafiska produkter, beställare av grafisk form och typografi som hos den läsande konsumenten.