Fråga juristen: Nu granskar vi faktureringstjänsterna

Juristen Åsa Anesäter undersöker i Tecknaren #2 de allt mer förekommande faktureringsföretagen.

Allt fler medlemmar vänder sig till oss med frågor som rör faktureringsföretag, eller egenanställningsföretag som de också kallas, det vill säga företag genom vilka du kan fakturera utan att själv ha ett eget företag.

Vid en snabb koll på några av företagen låter det på många sätt som ett fördelaktigt upplägg. Flera av dem skriver på sina webbplatser att de tar det fulla arbetsgivaransvaret och att de precis som vid andra anställningar betalar lön, sjuklön samt försäkrar de egenanställda. De beskriver det själva som ett bra sätt att få fotfäste på arbetsmarknaden för dem som har svårt att få anställning.

Som ensamföretagare är tryggheten lägre än om du är anställd: du omfattas inte av arbetsrätten, och skyddet i socialförsäkringssystemet är begränsat. Om du använder dig av ett faktureringsföretag när du jobbar utför du inte uppdraget som ensamföretagare, du blir anställd under den tid du gör uppdraget. Kan det vara så att faktureringstjänsterna är nyckeln till trygghetssystemen? Inga mer problem med föräldrapenning och beräkning av sjukpenningsgrundande inkomst?

Men utöver det faktum att de flesta faktureringsföretag tar 4–6 procent på varje uppdrag, vilket blir en slant om du har flera uppdrag under ett år, finns det flera frågetecken att reda ut. Det är exempelvis oklart hur rätten till a-kassa ser ut. Och kan vi verkligen prata om trygghet när den är begränsad endast till den tid du gör ett uppdrag?

Under våren jobbar jag tillsammans med andra jurister inom KLYS, de professionella kulturskaparnas samarbetsorganisation, med att granska vad som är bra och inte bra med faktureringsföretagen. Hör gärna av dig om du vill dela med dig av erfarenheter på området.

/Åsa Anesäter

Frågor till juristerna

Vad händer vid konkurs?
Jag undrar om det finns några regler som skyddar mig som privatperson om min enskilda firma går i konken? Alltså, kan de ta pengar från till exempel mitt sparkonto eller hur blir det?

Åsa Anesäter svarar:
När du har enskild firma har du obegränsat personligt ekonomiskt ansvar. Det betyder att du får betala företagets skulder med dina pengar från ditt sparkonto om pengarna i företaget inte räcker till.

Noll i sjukpenning?
Jag har F-skatt och har fått besked från Försäkringskassan att jag inte får några pengar nu när jag är sjuk. Kan det stämma att jag får noll?

Åsa Anesäter svarar:
Ja, det kan stämma. Din sjukpenning som du får från Försäkringskassan beräknas på överskottet i ditt företag. Om du inte har fått något överskott får du inte heller någon sjukpenning. Om du har startat ditt företag inom de två senaste åren får du en sjukpenningsgrundande inkomst som minst motsvarar vad en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha haft.

A-kassa trots webbplats?
Kan jag ha en aktiv webbplats och samtidigt få a-kassa? Eller hur funkar det när jag som egenföretagare blir utan jobb?

Åsa Anesäter svarar:
Som egenföretagare har du rätt till ersättning från a-kassan om du avvecklar företaget och upphör med all verksamhet i företaget. Det innebär att du inte har rätt att ha en webbplats samtidigt som du får a-kassa, du måste stänga ned den helt enkelt. Detta kan tyckas märkligt eftersom det är praktiskt att ha en aktiv webb-plats när du söker jobb. Men tyvärr anses alltså en webbplats som verksamhet i företaget och då blir det ingen a-kassa.

Inget namn vid min bild
Hej, en kund hörde av sig och ville använda en bild som jag har gjort. Vi kom överens om ett pris och att bilden fick finnas både i den tryckta tidningen och i nätupplagan. Vid bilden i den tryckta tidningen står jag angiven som upphovsperson men i den digitala versionen står ingenting. När jag påpekade detta för min kund sa de att de inte är tvungna att sätta ut mitt namn i den digitala tidningen, utan att det räcker med att jag står omnämnd i den tryckta versionen. Stämmer det?

Emma Jarl svarar:
Upphovsrättslagen säger att du som upphovsperson har rätt att bli namnangiven enligt god sed. Denna bestämmelse är tvingande, det vill säga den går inte att avtala bort. I ditt fall har kunden fel. De ska ange ditt namn även i den digitala tidningsversionen, det räcker inte med att det står i den tryckta tidningen.

Ska jag skriva på det nya avtalet?
Jag har en kund (en ganska stor koncern) som jag har jobbat med i många år. Nu vill de att jag ska skriva på ett avtal som ska ersätta alla tidigare avtal med dem, och där jag ger dem rätten att använda mina bilder fritt hur de vill, till och med sälja vidare materialet till externa parter. Detta gäller både nytt material och allt jag gjort till dem tidigare. Det här känns inte bra, vad ska jag göra?

Emma Jarl svarar:
Skriv inte på! Svenska Tecknare ser mängder av den här typen av avtal nu och de är usla – riktiga fulavtal. Man kan säga att de som skickar ut de här avtalen både vill äta kakan och ha den kvar. Ofta argumenterar de att du som upphovsperson kan generera fler uppdrag om du syns på fler ställen vilket de – enligt sitt sätt att se det – hjälper till med genom att nyttja ditt material i fler kanaler. Vad de inte brukar vara lika tydliga med är att de inte tänker betala dig skälig ersättning när de återpublicerar ditt material. De brukar dessutom krydda med att de tänker prioritera att samarbeta med dem som skriver på avtalet vilket egentligen är ett förtäckt sätt att säga att du inte får några jobb hos dem om du inte går med på deras – usla – villkor. Genom att skriva på avtalet blir du dock av med dina rättigheter utan att få skälig ersättning för det och det är aldrig okej.

Kan jag sälja en bild två gånger?
Hjälp! Jag har upplåtit samma bild till två olika kunder, hade liksom helt glömt bort att jag sålde bilden för några år sedan. Jag förstår att jag har gjort fel – vad gäller nu?

Emma Jarl svarar:
Om du har gjort fel eller inte beror på vilka överenskommelser du har med de båda kunderna. Har du inte sagt att upplåtelsen är exklusiv, det vill säga att kunden har ensamrätt att nyttja materialet så behöver du inte vara orolig. Icke-exklusiva upplåtelser ger dig just möjligheten att upplåta samma material till olika kunder. Jag tolkar det dessutom som att det kanske var ganska många år sedan du sålde bilden första gången. Hade du då en tidsbegränsad upplåtelse bör det inte heller vara något problem. Har du däremot två upplåtelser som krockar måste du prata med båda dina kunder och försöka lösa problemet.

Inlägget Fråga juristen: Nu granskar vi faktureringstjänsterna dök först upp på Tecknaren.

LÄS MER PÅ Tecknaren »

Publicerat av

STG

Stockholms Typografiska Gille vill höja kvaliteten på svenska grafiska produkter. Vi debatterar och engagerar oss i utvecklingen inom vårt yrkesområde, studerar och samtalar om konsekvenserna av ny teknik. Vi kritiserar dålig grafisk kvalitet. Genom dessa aktiviteter hoppas vi kunna skapa en större medvetenhet hos såväl producenter av svenska grafiska produkter, beställare av grafisk form och typografi som hos den läsande konsumenten.